Folosirea uleiului și a cerii de jojoba în industria frumuseții nu mai este o surpriză pentru nimeni. Proprietățile semințelor de jojoba sunt numeroase, iar utilizarea lor este larg răspândită.
Ținând cont de asta, au existat oameni de știință care s-au întrebat cu cât mai mult poate fi extins potențialul benefic al jojobei în acest domeniu, așa că un studiu numit Aplicarea topică a ceară de jojoba (Simmondsia chinensis L.) îmbunătățește sinteza pro-colagenului III și hialuronic. acid și reduce inflamația în modelul de cultură a organelor de piele umană ex-vivo a fost lansat (link la sfârșitul articolului).
Acest studiu a investigat efectele antiinflamatorii ale cerii de jojoba și impactul acesteia asupra sintezei componentelor extracelulare prin aplicare locală. Analizând profilurile de acizi grași și alte componente, cercetătorii au folosit un model de cultură a organelor pielii umane pentru a evalua efectele ceară. Rezultatele au arătat că ceara de jojoba a redus citokinele proinflamatorii cheie cu aproximativ 30% și a crescut sinteza de pro-colagen și acid hialuronic. Descoperirile sugerează că ceara de jojoba reduce eficient inflamația pielii și îmbunătățește componentele matricei extracelulare, ajutând potențial în problemele pielii legate de vârstă.
Cele mai multe studii privind proprietățile dermo-cosmetice ale jojobei se bazează pe date in vitro, care nu au relevanță clinică. Utilizarea unui model ex-vivo de piele umană permite evaluarea atât a aplicațiilor topice, cât și a efectelor lor clinice. Acest studiu și-a propus să evalueze activitățile antiinflamatoare ale cerii de jojoba și impactul acesteia asupra sintezei componentelor extracelulare. Țesuturile cutanate au fost obținute de la donatoare de sex feminin sănătoase (cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani) în timpul intervențiilor chirurgicale abdominale elective, cu consimțământul informat. Studiul a fost aprobat de IRB al Centrului Medical Soroka, respectând liniile directoare ale declarației Helsinki. Evidențiază efectele antiinflamatorii puternice și creșterea semnificativă a sintezei componentelor ECM după tratamentul cu ceară de jojoba atât naturală, cât și emulsionată. În plus, prezintă o metodă accesibilă, cu costuri reduse, pentru prepararea emulsiilor stabile la scară mică în laborator.
Acest studiu introduce câteva descoperiri noi, inclusiv că adăugarea unui emulgator la ceara de jojoba își dublează efectele antiinflamatorii, care pot avea potențial comercial. În plus, remodelarea ECM observată, împreună cu creșterea sintezei de colagen III și acid hialuronic, este o nouă descoperire, aliniată cu cercetările anterioare privind colagenul I în fibroblastele tratate cu jojoba. Demonstrarea acestor efecte asupra pielii umane validează și mai mult proprietățile medicinale ale cerii de jojoba. Cu toate acestea, limitări precum absența circulației sângelui și a răspunsului imun sistemic în modelul culturii de organe ale pielii sugerează că sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a înțelege pe deplin compușii activi și potențialul terapeutic.
Cu toate acestea, s-a demonstrat încă o dată că utilizarea uleiului de jojoba aduce beneficii pielii, sporind probabilitatea de a stimula în mod natural producția de colagen III și acid hialuronic.
Bibliografie : https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2024.1333085/full